Speculative design

An Illuminating Breath

https://www.avanscmd.nl/work/graduation-2023/a-luminescent-breath

A luminescent Breath is een interactieve audiovisuele installatie, waarbij je lucht uitwisselt met lichtgevende algen. Het licht van de algen wordt in geluid omgezet door een digitaal instrument aan te sturen, doormiddel van sensordata. Deze ervaring is bedoeld om men te laten nadenken over hoe we ons verhouden ten opzichte van de natuur, door herinnert te worden aan het feit dat wij deel zijn van de natuur.

Hoe wij de natuur behandelen reflecteert hoe we onszelf behandelen.

Voor verder onderzoek: LINK

Herbarium (SPacemakers)

Om onze band met de natuur te herstellen moeten we elkaars taal gaan spreken. In dit werk stellen we een nieuwe manier voor om te communiceren en te interacteren met planten. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van sensoren, microcontrollers en synthesizers om muziek te maken, samen met de planten. De planten reageren op je aanraking en zelfs als je in de buurt komt. Dit laat zien dat planten leven en reageren op hun omgeving.

Origineel gemaakt in samenwerking met het educatieprogramma van STRP Spacemakers. Sinds dien geëxposeerd op het STRP festival 2023, 3 keer op Night of the Nerds en 3 maanden in Arnhem bij de AI parade.

Fungal symbiosis

The purpose of Fungal Symbiosis, is to create more connection with oneself, others and nature. The growing mycelium visualises breathing in and out by expanding and contracting. The variable colour and width of the mycelium will be affected by the breathing frequency. Up to 6 participants can sync their breathing with each other, in order to match up those variables. This way you will have an interaction between all of the participants, who are together connecting to nature. This can also motivate each other to stay focussed on the meditation. It’s supposed to start a conversation about our current ways of living, and how we view the world, without forcing any particular view on the participants. Humans should be able to make up their own minds about how to treat nature and themselves justly, they just need a nudge in the right direction, in this case in the form of empathy.
You can find further research HERE
This artwork has been redesigned for the ArtTechTour 2023.

aritifical robotic Companion

Met de opkomst van AI en slimme technologie is het waarschijnlijk dat onze relatie met technologie zal gaan veranderen. Over het algemeen is technologie moeilijk te begrijpen. Onze ‘taal’ bestaat vooral uit uitwisseling van tekst (code) en spraak. Hoewel dit voor nu misschien afdoende is, zal dit in de toekomst te gelimiteerd zijn. Naarmate dat technologie een steeds groter onderdeel van het leven zal worden moet de mens nieuwe en betere manieren vinden om te kunnen interacteren en communiceren met technologie.
De connectie tussen mens en robot is met een prototype (A.R.C.) onderzocht. Het belang van soft robotics is hier een deel van. Hierbij staat de ervaring en interactie centraal. Ook wordt de autonomie van robots aan onderzocht aan de hand van de Piramide van Maslow.
Vanuit hier volgt de onderzoeksvraag: Wat kan een sensorische autonome soft robotic bijdragen aan het verdiepen van communicatie en emotionele connectie tussen mens en machine?
Voor het onderzoeksresultaat: LINK

An Unexpected encounter

Mensen zoeken elkaar constant op. Wat gebeurt er als je 2 mensen in een ruimte tegenover elkaar zet? Keren wij ons weg van een vreemde of creëren wij liever een connectie wanneer we samen in een nieuwe situatie worden gegooid. Zou het jou lukken om te communiceren? 
Dit is het project dat ik met een groep in 1 week gemaakt heb tijdens een workshop. Voor dit project heb ik in het programma Max 8 een patch gemaakt die alles aanstuurt. De installatie bestaat uit twee aparte kamers. Met het gebruik van twee beamers, twee Xbox Kinects, speakers en laptops met Max 8 hebben we een ervaring gemaakt. De Kinect meet je positie in de kamer en past hiermee live een synth aan. Zo heb je zelf de controle over het geluid en kan je muziek maken. De kleuren op het beeld worden ook aangepast door je beweging. Je ziet niet jezelf op de muur, maar de persoon in de andere kamer en vice versa. We zagen al snel dat de gebruikers elkaar gingen spiegelen. Dit is hoe er een interactie ontstaat tussen de twee gebruikers. 
Waarom
Hoe kunnen we een belichaamde ervaring maken die mensen helpt ontspannen door hun zintuigen te stimuleren? Met deze vraag zijn ben ik met een projectgroep gaan ontwerpen. De vraag komt vanuit het feit dat mensen tijdens de COVID-19 lockdown meer stress ervaren. Deze stress wordt ook nog eens versterkt doordat je minder fysiek contact kan hebben. Dit kan er voor zorgen dat mensen zich meer depressief en ongemotiveerd voelen. Knuffelen met geliefde zorgt ervoor dat je lichaam het hormoon oxytocine aanmaakt. Dit hormoon beïnvloed je algemene gemoedstoestand en je sociale gedrag. Hierdoor kan knuffelen van groot belang zijn voor mensen hun mentale staat.
Hoe
Bij ons ontwerp gebruiken we ASMR omdat het dezelfde hormonen aanmaakt als knuffelen. De gebruiker krijgt een hartslagsensor en een zweetsensor. Naast rustgevende muziek zullen er ook geluiden zijn die worden getriggerd door bijvoorbeeld je hartslag. Ook ziet de gebruiker rustgevende beelden die beïnvloed worden door je hartslag. Dit zal de gebruiker in een soort meditatie brengen die hem of haar tot rust brengt. Er staat een luchtbevochtiger in de ruimte. Die zorgt voor een ontspannende geur (lavendel) en een dromerig gevoel. De binnenkant van de kamer is ook gevuld met rustgevende elementen zodat iedereen zich er kalm en veilig in zal voelen.
Wat
Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat hormonen in het lichaam worden aangemaakt en dat de gebruiker volledig tot rust komt. Het gevoel van een knuffel wordt gesimuleerd zonder echte aanraking. De gebruiker komt in een ander soort wereld terecht, waardoor de buitenwereld even vergeten wordt.
Voor additionele informatie over dit project is er ook een website.

Capture

Samen met een projectgroep kregen we de opdracht: maak een game over hoe de stad Bogota er in 2050 eruit zal zien. Ik vond het heel interessant om hier over te speculeren omdat het mijn creativiteit aanspreekt om na te denken over de technologische maar ook sociale ontwikkelingen.
Mijn aandeel hierin was alles wat met de game engine UNITY te maken heeft. Hieronder het programmeren van de wereld, het character en de interactie hiertussen. Verder het invoegen van de modellen, wereld en audio in Unity en alles een geheel maken. 
Ik heb in dit project enorm veel geleerd. Ik had nog nooit met Unity gewerkt maar ik pikte het heel snel op. Het programmeren was in C# en dat leerde ik ook snel. Ik heb de basics van Unity en C# onder de knie. Het werken in unity was interessant voor mij omdat ik mijn creativiteit op een technische manier kwijt kon. Het maken van een script dat ervoor zorgt dat er een nieuwe game mechanic in de game is en dat ook daadwerkelijk zien werken kreeg ik veel voldoening uit. 
Bogota heeft jaren moeten lijden aan drugs, criminaliteit en corruptie. Na 2020 nam het plotseling drastisch af en begon te stad zich positief te ontwikkelen. De game gaat over een vrouw (Sara). Ze krijgt de opdracht om terug te gaan naar Bogota, waar ze geboren is. Hier moet ze onderzoeken hoe het kan dat de stad plotseling zo welvarend is. Door middel van haar AI side-kick moet ze hierover verslag geven.
Het volledige verhaal achter dit project en een walkthrough video kun je HIER vinden. Wil je de game zelf spelen? Dat kan HIER.

LED infinity dodecahedron

Dit kunstwerk heb ik gebruikt in S3.0 en ECHO.
Het kunstwerk is een “dodecahedron” (ruimtelijke figuur met 12 vijfhoekige vlakken) met reflecterende zijdes en ledverlichting. Door de weerspiegeling zal je de illusie krijgen dat het oneindig door reflecteert. De reden dat mij dit interessant leek is omdat ik altijd al een fascinatie gehad heb voor elk onderdeel uit dit project. De muziekvideo staat voor de kunst van het uiten van een creatief idee. Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor foto- en cinematografie en hoe je hiermee een idee of gevoel kan uiten.Het kunstwerk zelf vereist technologie en ontwerpvaardigheden. Ik wilde een ontwerp maken dat mijn aandacht trekt en het idee van een oneindig repeterende dimensie doet dat zeker, omdat het een gevoel van eenzaamheid en leegte geeft.

Wake drive

Tijdens dit project heb ik een installatie gemaakt die vrachtwagenchauffeurs wakker houdt. Door middel van een hartslagsensor en gezichtsherkenning worden trilmotoren en LEDs aangestuurd om de chauffeur wakker te schudden. Dit gebeurd als de gebruiker te lang de ogen dicht heeft en een te lage hartslag heeft. Van dit project heb ik geleerd om het programma max 8 te gebruiken.  
Ik vind technologie, wetenschap, psychologie en ontwerpen het meest boeiend. Ik vind aan de slag gaan met technologie erg leuk en dat heb ik ook voluit gedaan dit project. Ik had een aantal ideeën voor een concept en uiteindelijk zijn we doorgegaan met een game stuurwiel. Ik heb dagenlang in MAX 8 gezeten om het programma soepel te laten werken en hiermee heb ik het echt naar mijn zin gehad. Ook het nadenken over hoe de mens er mee interacteert vond ik erg interessant omdat je dan wat verder gaat nadenken over de psychologie erachter.
Als proof of concept hadden we een stuurwiel aangesloten aan een voertuig simulator. De gebruiker had een riem met trilmotoren en LED’s die je wakker schudden. Dit gebeurd als de gebruiker te lang de ogen dicht heeft en te vaak gaapt. Dit werd gemeten door faceOSC.